Utfordringene ved å holde baderommet rent?

Når man bor flere sammen, er det ofte en kamp å holde baderommet rent, spesielt om ikke mamma tar seg av vasken, og man må bli enige seg imellom hvem sin tur det er å ta hånd om badet. Om du bor i kollektiv, eller om dere bor sammen som en familie, så finnes det flere gode råd som kan følges, for å gjøre hverdagen både enklere og renere.

Råd nummer en kan være at alle spleiser på en vaskehjelp som kommer innom en dag i uken, og tar seg av det groveste, men om ikke lommeboka strekker til, eller om man har lyst å løse problemet med et uryddig og skittent bad på egen hånd, så finnes det andre veier ut av klemma.

Klar og tydelig ansvarsfordeling er et must for å holde badet rent

Det første som må gjøres er å fordele ansvar. Det er faktisk enklere enn å fordele skyld, fordi ansvarsfordeling gjerne blir møtt med langt mindre motstand enn skyldfordeling, og fordi ansvarsfordeling har et langt større potensial for faktisk å løse opplagte problem. Dette gjelder både for familien, så vel som for bofelleskapet. -Om du bor alene har du derimot kun deg selv å klandre, hvis du ikke ønsker å ta deg sammen.

Når ansvar for renhold blir fordelt, og denne oppdelingen respekteres, blir det nemlig langt enklere, enn om man skal krangle om hvem som la igjen skjeggstubber, eller hvem som har etterlatt en hårball i sluket på dusjen.

Det kan være lurt å sette opp en roterende vaskeliste, som gir den enkelte ansvaret for å gjøre rent i en del av huset hver lørdag. Slik kan man komme unna med at baderommet blir vasket en gang i måneden for hver voksen, eller nesten voksen som deler boligen. Vrange tenåringer kan gjerne motiveres monetært eller ved hjelp av privilegier, mens late studenter ofte kan motiveres med at man deler en kasse pils når alt er ferdig.

Men hvordan holder man bedet rent, sånn rent praktisk?

Når grunnlaget er lagt, kommer det selvfølgelig også en del praktiske spørsmål inn i bildet. Det finnes flere gjenstander som bidrar til et mer ryddig baderom:

  • Du kan for eksempel sette opp en egen støvsuger ved baderomsdøren. På den måten kan du raskt og enkelt ta deg av hybelkaniner og diverse annet rask, etter hvert som du legger merke til det.
  • Om du venner deg til å ha en oppvaskklut ved siden av vasken, så kan den som har brukt vasken eller badekaret, gi det en liten sveip, før de forlater åstedet.
  • Det kan være lurt å ha en nal hengende i dusjen, slik at alle som bruker dusjen kan gi veggene eller vinduet et sveip etter at de er ferdige. Om vannet ikke fordamper på overflatene, og mye av møkka sveipes vekk hver gang noen dusjer, så er mye arbeid spart.
  • Hold vaskesakene og vaskemiddelet, som du trenger for å holde badet ditt rent, på badet ditt. Ikke bare er det enklere å komme i gang med rengjøringen på det viset men du bruker mindre tid, om du setter av litt skapplass for en flaske eddik mot kalk, alkohol-vann for vindu og speil, samt noen kluter og vinduslær, så vel som grønnsåpe.