Sommerferie er ensbetydende grilling

For de fleste nordmenn er sommerferie også ensbetydende med at grillen får et hardkjør som den sent vil glemme. Vi har samlet noen velmenende råd for alle de millioner med grillentusiaster der ute, slik at dere blir bedre til det dere like å gjøre. Om du følger rådene, så fører dette til at du får mer ut av din grill.

En meget sosial måte å ødelegge godt kjøtt på?

Det finnes mange ting som kan gjøres bedre når vi griller. Noen blir utålmodige, og venter ikke til grillen er varm, og kullet er hvitt. Andre forvandler grillmaten til kull, eller forringer kvaliteten på kjøttet på annet vis.

Hemmeligheten bak det å få saftig kjøtt på tallerkenen er at grillen har fått en riktig grunnvarme for å grille kjøttet på høy temperatur. Du ser lett om god grilltemperatur er oppnådd. Da har kullet fått en hvit aske på toppen, og det betyr at det brenner godt. Alt av gasser forbrenner, det kommer lite sot som kan sette dårlig smak på kjøttet, og kjøttet grilles raskt, og holder seg saftig på grunn av dette.

Om du av og til tilbereder skosåler på grillen, og lurer på hva som har gått galt, så er svaret enkelt. Mest sannsynlig var varmen for lav, og kjøttet ble liggende for lenge på grillen. Høy varme i kullet, eller på gassgrillen fører til at kjøttet lukker seg raskt, og holder på fuktigheten, og det blir raskere ferdig og smaker bedre. Om du holder det til dette, men fortsatt får kjøtt som er for tørt, så kan det hende at du må ha mindre, eller intet salt på kjøttet før du legger det på rista.

Tenk på brannsikkerheten når du griller

Kombinasjonen av godt humør og noe godt i glasset, må ikke føre til at du lar grilleventyret gå på sikkerheten løs. Husk at propangassen utvider seg 250 ganger om den tar fyr. Om vi ser på salgstallene, så vet vi at gassgrillen er i trend, med over 60 000 stykk solgt i Norden hvert år. Dette er relativt ny teknologi for mange av oss, og derfor finnes det flere måter å gjøre dumme ting på.

Derimot er dette heller ingen grunn til å bli helt paranoid. En liten gasslekkasje leder som regel ikke til en Hollywood-eksplosjon, men det er fortsatt lurt ikke å ha en inne i sitt eget hjem. Om du er ute i det fri er det forresten helt uproblematisk om lekker litt gass. Du kan trøste deg med at rørleggere av den gamle skolen faktisk leter etter gasslekkasjer i nylagte rør med lighter.

Om du har en litt eldre gassgrill kan det første lure trikset være sjekke slangen når du tar grillen ut fra boden på begynnelsen av grillsesongen, så vel som når den settes tilbake på lager. Slangen sjekker du enkelt ved å smøre den inn med en blanding av såpe og vann, for så å sette den under trykk. Bobler det, så er det på tide å kjøpe ny. Dertil kan det være en god sikkerhet i å koble gassbeholderen fra slangen, og se til at beholderen ikke står i solen.

Det siste gode rådet er egentlig veldig opplagt, men det er muligens derfor folk glemmer det så ofte: Når du griller blir grillen varm. Hold ting som kan ta fyr unna grillen, og ikke sett en varm grill inni garasjen, eller opp mot husveggen.