Skal du pusse opp soverommet?

Med tanke på at soverommet kanskje er det rommet i huset hvor vi tilbringer mest tid hvert døgn, er det overraskende hvor lite tid vi ofte legger i utformingen av soverommet, og i hvordan vi utstyrer rommet. I denne artikkelen ser vi derfor nærmere på hva som utgjør et bra soveværelse, så vel som hva du burde forandre på, når du først skal gjøre en større forandring.

Oppgradering av vinduer er noe du ikke vil angre på, og det samme gjelder for lufteordninger

Om du bor i et noe eldre hus så kan det hende at du burde tenke på å bytte ut vinduene. Dette er noe som du kan gjøre i rom for rom, etterhvert som du fornyer huset, eller du kan gjøre alt i ett, noe som gjør hele huset ganske rotete for to dager.

Der finnes flere grunner til å bytte ut gamle vinduer, også om de ikke er slitte. Hovedårsaken til dette er at nye vinduer med trippelt glass isolerer langt bedre enn vinduer med dobbelt glass. Samtidig er de bedre til å holde irriterende støy ute. Om du bor ved trafikk, så vil du garantert merke en stor forskjell. Samtidig blir rommet varmere på vinteren, og du får en litt lavere strømregning.

Om soverommet har passiv lufting, så er det kanskje også på tide å se på denne. I mange hus er dette nemlig kun ett hull i veggen, med en tynn luke foran, på innsiden. Disse passivluftesystemene er ikke alltid like gode for inneklimaet, siden de skaper kalde hjørner i et rom, og gir en viss trekk, som ikke nødvendigvis er hjelpsom for å bekjempe fuktighet i huset.

Konsensus i dag tilsier at det er bedre å varme et rom, uten kald trekk, for så å åpne vinduene på vidt gap i noen minutter, gjerne tre til fire ganger i løpet av dagen.

Sengen er likevel kanskje det viktigste

Når vi ser forbi romordningen, isolasjon og vinduer, så er sengen kanskje noe av det viktigste for et godt soveværelse. Om huset er gammelt, og om det har vært bebodd over noen generasjoner, så vil du sikkert finne en overflod av gamle madrasser. Disse kan det være lurt å kvitte seg med, likegodt først som sist.

Det er bedre å investere i nye madrasser som passer for din kropp, og som er av en nyere type, hvor du finner overmadrasser som passer for din kroppstype, så vel som madrasser som er tilpasset for din vekt og størrelse.

Ved siden av det rent komfortable, spiller det selvfølgelig også inn at det kan være direkte helsefarlig å bruke madrasser som har vært i bruk over en generasjon. Mye møkk kan ha samlet seg over tiden.

Samtidig er det lurt å ha en madrass som er bygget på moderne prinsipper for hva som er bra for ryggen, og som har flere soner med varierende hardhet. Nye madrasser og overmadrasser er vanligvis bygget for å gi en god støtte for lumbago-regionen, så vel som nakken, kritiske punkter på menneskekroppen.