Skal du bygge bolig?

Enten det er en hytte, et feriehus eller en bolig du skal bygge er det mye som må tenkes på i forkant. Med god planlegging trenger ikke byggingen av en drømmebolig å bli et mareritt. God planlegging, rådgivning og å lytte til andres erfaringer betyr at du vil ha færre forsinkelser, mindre nødvendig etterpåklokskap og det vil til syvende og sist spare deg tid og penger.

Så hvorfor skal du bygge selv istedenfor å kjøpe et ferdig hus? Vel, kanskje du har funnet den perfekte tomta, men tomta har ikke et hus. Kanskje tomta har et hus, men det er i så dårlig stand eller det var så dårlig planlagt at det er bedre å rive og starte fra bunnen av. Mange har et emosjonelt driv til å skape og klør i fingrene etter å støpe, mure og snekre sitt eget hus. Mange liker følelsen av å være den første som bor i en flunkende ny bolig. Det at du bygger selv betyr at det føles mer som ditt eget. Til gjengjeld så betyr det også at når du er ferdig er det bare deg selv du kan skylde på hvis stua ikke er stor nok.

Når du har bestemt deg er det en rekke steg å ta før du har huset på plass:

  • Penger – Har du finansene på plass til å bygge? Skal du låne penger? Har du egen bolig som skal selges for å finansiere bygget?
  • Tomt – Ikke bare må du finne en bra tomt, du må passe på at du har tillatelse til å bygge på tomta.
  • Plan – Skal en arkitekt designe eller skal du kjøpe planer fra en husmodul-produsent.
  • Boligleverandør – Skal du ha en totalleverandør eller vil du være mer involvert og bestemme selv?
  • Papirarbeid – Kontrakter og avtaler må kontrolleres og underskrives.

Alle stegene må til for å få en bolig, men ikke nødvendigvis i rekkefølgen skrevet her.

Penger, Lån og finansiering

Penger er et viktig punkt med tanke på husbyggingen. Du må både ha en planlagt tomt og en byggeplan, og kanskje til og med en prat med leverandør for å sette opp et budsjett for bygging av bolig.

Banken kan også ofte være til hjelp med rådgivning rundt et byggelån og du kan se en sammenlikning av banker og lånevilkår på internett.

Tips: lån uten sikkerhet Scandilån.com
Banker vil gi deg lån og lånevilkår i forhold til det de anser som risk og betalingsevne. Dersom du har økonomien din i orden og har god betalingsevne så vil bankene gi deg lån med gode betingelser og du kan nesten velge og vrake i hvilken bank du vil bruke. Dersom økonomien din er litt mer sjanglete og historikken din kanskje ikke er den beste så vil betingelsene du får for lån være desto verre. Noen banker vil til og med nekte å innvilge lån i det hele tatt. Om du ender opp med høye renter og betingelser du vil slite med langt fremover må det tas med i kalkulasjonen før du fortsetter med byggeplanene.

Om du er i sistnevnte gruppe hvor du kanskje ikke har den beste historikken er det fremdeles måter å gjennomføre boligdrømmen på. Noen banker vil være mer tilbøyelig til å gi et rimelig lån om du har en garantør, altså noen som går god for deg. Det hører med at om du skulle slite med å tilbakebetale lånet så vil lånet falle på garantøren som må rydde opp etter deg, så tenk deg godt om før du ber noen om å være din garantør eller før du går med på å være garantør for noen andre.

Tomt og tillatelser

En tomt trenger ikke koste mye, men om kommunen ikke går med på at du bygger bolig der er tomten kanskje ikke verdt så mye likevel. Sjekk med kommunen vedrørende reguleringsplanen for tomten. Om den er regulert for næring så vil du sannsynligvis ikke få byggetillatelse der.

Hva slags grunnarbeider må gjøres, må du sprenge? Dette er kostnader som må tas med i beregningen og dette er før du engang har fått lagt en eneste murstein eller spikra en planke. Om tomten er sonet for bolig og du har alle indikasjoner om at det vil gå bra så må du allikevel søke om byggetillatelse. Om du bruker en boligleverandør så vil de normalt ta seg av søknadsprosessen. Om boligen tegnes av arkitekt så må byggherren ta seg av det. Det kan være smart å gjøre et planleggingsmøte med kommunen som kan gi deg beskjed om eventuelle hindringer du kan støte på.

Husk at du også må varsle naboene. Det er greit å ha en god tone med de du skal bo rundt. Byggetillatelsen krever nemlig at du varsler naboene om dine planer. Naboene har da rett til å se søknadspapirene og skal ha to uker på seg til å komme med sine innspill. Dersom de har innspill så må du gjøre endringer for å komme til enighet med naboene, men om det ikke er mulig så skal innspill og kommentarer legges ved søknaden som da behandles av kommunen.

Plan

Dette er favorittpunktet til mange. Om du skal ha et ferdighus så gir dette deg muligheten til å velge hvilken modell som passer deg, du kan planlegge hvilket soverom du skal ha og planlegge hvordan du skal møblere det.

Om du skal ansette en arkitekt til å designe så kan du planlegge med dem og forklare dine ønsker rundt utseendet, stuestørrelse, kjøkkendesign og liknende. Arkitekten vil finne kompromisset mellom din drøm og virkeligheten. Vedkommende kan også hjelpe deg å påse at designet ikke er så fjernt at du ikke får byggetillatelse. Sarumans tårn fra Ringenes herre vil du sannsynligvis ikke få tillatelse til å bygge i et vanlig boligområde.

Husk at alt koster og kostnaden går opp for hver kvadratmeter du legger til. Du må finne et resultat du har muligheten til å fullføre, både med tanke på budsjettet og hva arkitekten mener kan virkeliggjøres.

Boligleverandør

Hvem skal bygge for deg? De færreste er kompetente nok til å gjøre jobben selv. Det ville også ta ganske lang tid å sette opp et hus helt selv, så det er nok best å ansette litt ekspertise. Først må du velge hvor mye du vil bestemme selv. Er du en person som vil overlate planene til fagfolkene og komme tilbake til et ferdig bygg, eller vil du være med å bestemme en del selv, kanskje til og med ta i et tak?

Snakk med venner og bekjente som kanskje har hatt kontakt med byggfolk og deres erfaringer med dem. Du kan søke opp firmaer på nettet og kanskje finne vurderinger og erfaringer der som folk har skrevet ned tidligere. Du kan også søke opp firmaet i Brønnøysundregisteret for å se om de er oppført og om de har noen merknader.

Du kan og bør innhente tilbud fra flere leverandører, litt konkurranse hører jo med. Det er greit å sjekke at firmaet har godkjenning, at de er med i bransjeorganisasjonen og at alle har nødvendige sertifiseringer og fagbrev. Be om fastpris når du får et kostnadsoverslag og pass på at du ikke signerer noe som helst før du går gjennom kontrakten med banken.

Kontrakter og avtaler

Du kan finne og bruke standardkontrakter. Kontrakten til leverandør må inkludere en ferdigstillelsesdato, altså en dato hvor bygget skal være ferdig. Pass på å avtale dagmulkt i tilfelle de ikke blir ferdige i tide. Avtalen må inneholde opplysninger om hvordan vederlag skal finne sted, banken din kan være til hjelp og forklare hvordan det kan foregå og de kan finne beste løsning for deg. Pass på at alle spesifikke krav og ønsker om boligen er lagt til. Det bør legges til informasjon om forsikring, men banken kan hjelpe deg med hele smørbrødlista som må passes på før du signerer.

Bygget er fullført

Det finnes få ting i verden som er så givende som å ha fullført din egen bolig. Det kan være ganske emosjonelt at et helt byggverk er fullført etter dine ønsker. Det er en mektig følelse og en markant overgang i ditt liv fra eier av et byggeprosjekt til eier av en ny bolig.

Det eneste som gjenstår nå er innredning, møblering og å henge opp bilder på veggene. Banken må kontaktes for å omgjøre byggelånet til et boliglån, men det er som regel en enkel sak.

Det hele trenger en markering, gjerne i form av en innflyttingsfest. Inviter familie, venner og nye naboer. En liten liste av gjøremål for å planlegge en fest blir jo bare barnemat for deg, etter at du har fullført et prosjekt som dette.

Etter en stund begynner du kanskje å savne å ha et prosjekt gående, eller kanskje du bare er glad for å være ferdig? Heldigvis, eller kanskje dessverre er det stor sannsynlighet for at neste prosjekt befinner seg rett utenfor det perfekt plasserte stuevinduet ditt.

Gress må plantes og blomsterbed må graves opp. Kanskje du skulle bygd en liten terasse? Kanskje en garasje? Heldigvis kjenner du en del håndtverkere etter å ha bygget et hus, og de vil sikkert gi en hjelpende hånd – mot betaling, så klart.

Tips: Norges boligprisstatistikk