Grill- og hagesesongen er i gang

Å herlige sommer. Hagen våkner til liv igjen etter en vinter mer eller mindre bekledd av hvite lag med snø. Kvikksølvet kryper oppover til nye rekorder og solens livgivende stråler setter fotosyntesen i gang. Hvilken fryd er det ikke å se det grønne teppet gjennom vinduet om morgenen. For ikke å snakke om blomstene. Hvert øyeblikk spretter de ut i alle regnbuens farger og flere til.

Hagearbeidet kaller

Men da får du jammen også komme deg opp av sofaen. Du har sett de tv-seriene du skal se gjennom en lang vinter og kald vår. Arbeidet roper på deg, og det er ikke kjedelig snømåking som står for tur. Skal se du finner arbeidshanskene dine innerst i skapet. Hvis ikke får du investere i nye for sesongen. For hageeieren er det imidlertid ingen utstyrskrig. Grønne fingre kan ikke kjøpes for penger, men må opparbeides med flid og kjærlighet.

Når det er sagt, er det mange hjelpemidler på markedet som gjør hagearbeidet mer bekvemt og effektivt. Det er ikke det beste for hagen din at du får kink i ryggen allerede den første søndagen.

Men begynn forsiktig med å rydde. Ta gjerne og varm opp kroppen og leddene på forhånd med noen lette øvelser før du setter deg i knestående foran blomsterbedet, rett i ryggen som en speider. Du kjenner sikkert til riktige løfteteknikker, men husk å bruke dem. Du løfter med beina og ikke med ryggen, som den gamle gymnastikklæreren din sa. En overall eller bukser med ekstra polstring ved knærne, gjør at du holder det gående en time til. En solhatt hører også med til en gartners bekledning. Sol eller ikke, det er en obligatorisk del av hageuniformen. Risikoen før hudkreft skal ikke ignoreres. Dessuten er det stilig med solhatt.

Plenen skal slås og holdes nede

Så er det gresset, min gode mann eller kvinne. De grønne stråene skyter i været og er en konstant utfordring. Kanskje har husstanden noen unge håpefulle som trenger noe å bryne seg på? Eller er dette et ansvar du slett ikke kan tenke deg å delegere bort? I hundredevis av år har hagefolket kjempet en sisyfos-kamp mot det voksende gresset. Men det er som regel en vennskapelig duell. Du er plenens frisør. Det viltvoksende håret må klippes til et presentabelt nivå for at hagen skal trives. Er du en grovklipper som buldrer fram med en hånddrevet plenklipper eller er du en finklipper som varsomt går over alle kanter? Du er kanskje en slik som vekker naboene med motorklipperen klokka 06.00 på søndag morgen? Ikke gjør det. Vi vil helst ikke at naboer eller folk generelt skal gå med nag mot oss hagemennesker.

Med friske blomster og nymalt gjerde

Etterpå er det blomstenes tur. Hvordan har de det etter vinteren? Hvordan trivdes de i fjor? Noen kan du kanskje bytte ut. Dessuten er det noen flere flekker i hagen som absolutt kunne egne seg for nyplanting. Det må nok bli en tur til nærmeste gartneri og se på utvalget. Gartneren har sikkert også noen tips. Du reiser neppe tomhendt tilbake. Kort tid etter kan du rette opp den krumme ryggen din, beskue ditt verk og se at det er vel. Stell plantene godt, og de vil leve lenge i hagen.

Hagegjerdet står ikke alltid fargemessig til de nye plantene. Uansett må det jo males med jevne mellomrom. Ingen overprøver deg når det gjelder fargevalget, men presiser overfor fargehandleren at det er et gjerde som skal males. Han kan fort gi deg takmaling i stedet. Ditt gjerde skal i tillegg til å være en pryd for øyet, også tåle vær og vind. For å få framdrift på selve jobben, er det rimelig å sette små milepæler for belønning underveis. Det kan for eksempel bestå av en flaske med en kald, valgfri drikke for hver tiende gjerdestolpe.

I den sjuende timen skal hageeieren hvile. Han setter ut hagemøblene, setter seg til rette og ser ut over sin eiendom. Men hodet hviler ikke. Han er allerede i gang med å planlegge et prosjekt til dagen etter eller neste helg.

Grillen

Ikke sitt for lenge. Det skal jo også grilles. Hele gårsdagen gikk jo med til å lese mesterkokkenes beste grilltips på Internett. Nye typer grønnsaker skal prøves og kanskje det er denne sommeren du lykkes med å lage verdens beste hamburger på grillen din.

Selve grillen kan også være klar for et generasjonsskifte. Det er et faktum at de beste kokkene også gjerne har det beste utstyret. For å presisere, det er ikke utstyret som gjør dem flinke, men de har lært å utnytte de fordelene som kommer ved å bruke de små finessene. En hageeier i Norge bruker knapt kjøkkenkomfyren i løpet av sommeren. Det er lenge siden han sist svidde maten under grillingen.

Ikke et vondt ord om den gamle kulegrillen. Den har mettet både liten og stor utallige ganger. Men den bruker litt tid på å tilberede maten, og den har sine begrensninger. De fleste går for en gassgrill som er grillklar på et par minutter.

Men hvordan finner du grillen som passer for deg? Det finnes jo flere modeller enn det er trær i skogen. Det hjelper litt hvis du ført visualiserer et herremåltid du ønsker å lage. Så vurderer du den enkelte grill og tenker over hvordan du vil gå fram for å tilberede hele måltidet på denne. Hvor mange hovedbrennere er det? Har produktet en sidebrenner? Med flere hovedbrennere kan du grille i flere temperatursoner samtidig. På sidebrenneren koker du poteter eller ris.

Ikke se deg blind på funksjonene. Du må også tenke på konstruksjonen, hvor stor grillflaten er og om hjulene egner seg for transport på gressplen eller veranda. Kvaliteten på materialet den er laget av har også betydning. Husk at vi lever i kalde Norge og grillen skal overleve både sommer og fimbulvinter. Klikk her og les deg ytterligere opp på alternativene.

Aftenen opprinner og den lykkelige hage-eier skal legge seg. Han skal nemlig tidlig opp for å se blomstene sine spire.