Det trenger ikke være dyrt å pusse opp boligen

Det er ikke tvil om at nordmenn er glade i å pusse opp. Tall fra prognosesenteret viser at vi er best i Europa på oppussing. I år har vi brukt mer enn 76 milliarder kroner på hjemmene våre, og det er ikke første året vi topper listen. Vi ligger langt foran irene som er på andreplass, og der en gjennomsnitts europeer bruker om lag 13 000 kroner i året på oppussing, bruker nordmenn i snitt 22 000 kroner.

Det er flere årsaker til at vi prioriterer hjemmene våre så høyt. Det norske klimaet kan være ganske tøft, og i motsetning til grekere, franskmenn og spanjoler bruker vi mye tid innendørs. De fire månedene i året der det er mørkt nesten døgnet rundt, og temperaturene er godt under null, trenger vi en varm, trivelig og lys oase der vi kan trekke oss tilbake og lade batteriene. En annen ting som skiller nordmenn fra resten av Europa er at omtrent 85 % av befolkningen eier sin egen bolig. I Danmark er dette tallet 60 %, og i Tyskland 50 %. Eier du egen bolig, blir naturlig nok lysten til å vedlikeholde og oppgradere større, fordi investeringene som blir gjort kommer en selv, og ikke en fremmed huseier, til gode. Den siste, og kanskje mest avgjørende, faktoren er at nordmenn generelt har god råd. Vi tjener bra, og da er det enkelt å prioritere seg selv og hjemmet sitt.

Det finnes flere måter å finansiere oppussingen på

Det er godt å kunne unne seg det lille ekstra når du først går i gang med å pusse opp, og det føles alltid bra å ha noen ekstra kroner i bakhånd, bare sånn i tilfelle. Med et forbrukslån fra Forbrukslaan.no kan du låne penger uten å stille sikkerhet i eiendeler eller personlig kapital. Låner du uten sikkerhet, betyr det at du kan bruke pengene på det du vil. Når du låner uten sikkerhet blir lånesummen lavere, og det vanligste er et forbrukslån på mellom 5000 og 500 000 kroner. Det er et godt alternativ, og en god måte å forsikre deg om at du får alt du ønsker deg når hjemmet skal pusses opp. Det finnes mange aktører på markedet, og det betyr at du som kunde kan forvente gode betingelser. På Forbrukslaan.no finner du alltid de beste tilbudene fra alle landets banker og utlånere.

Hva pusser vi opp

Mange er veldig glad i å pusse opp, og for disse menneskene er oppussing et evigvarende prosjekt. Det vanligste er likevel at vi pusser opp de første årene i ny bolig, og det vi er aller mest glad i å pusse opp er bad og kjøkken. Disse rommene har endret seg radikalt de siste årene. Badet har gått fra å være et sted der du vasket deg, til å bli et sted forbundet med velvære og avslapping. Baderommene er også blitt mye større enn de var før, og hjemme-spa-følelsen er ofte målet når vi skal rehabilitere badene våre. På grunn av våtromsregler er badet definitivt det dyreste rommet å pusse opp, og vi vil ha mest mulig igjen for pengene våre.

Etter badet kommer kjøkkenet på oppussings-favorittlisten. Den tekniske utviklingen går lynraskt og dette gjør at kjøkkenet, med alle sine tekniske innredninger, fort blir utdatert. I motsetning til for ti år siden ønsker vi oss nå integrert kaffemaskin, avtrekksvifte med heve- og senkefunksjon, dampovn og sous vide, ting som for bare få år siden ikke fantes på et hjemmekjøkken.

Nye trender

Mange både mener og kan mye om oppussing. Søker du etter inspirasjon finnes det et hav av magasiner, blogger, bøker og TV-programmer som kan hjelpe deg på rett vei. Det viktigeste er likevel å finne en stil du elsker og som du trives med. Husk at boligen din først og fremst skal være et hjem og ikke en utstillingskatalog. Finn ut hvilke behov og ønsker du har, og søk inspirasjon hos noen som har omtrent samme preferanser som deg selv.

Badet er det rommet vi oftest pusser opp, og det er ikke så rart. En god start på dagen kan gjøre mye for humøret, og et deilig, innbydende og behagelig bad kan absolutt gjøre en forskjell. Mange henter baderoms-inspirasjon fra spa- og luksushotell. Vi ønsker å ta med oss følelsen av velvære hjem i vår egen bolig, og mange unner seg både frittstående badekar og en deilig takdusj. Lyset på badet er også viktig. De fleste ønsker seg varmt lys på badet. Dette gir en naturlig hudfarge, og kan gjøre underverker for selvfølelsen når du ser deg selv i speilet.

Kjøkkenet er også et av de rommene nordmenn liker å pusse opp. For alle matelskere er kjøkkenet husets hjerte. Det er her familien samles. Du spiser sammen, prater sammen, ler sammen og har tid til hverandre. Måten vi lager mat på har også endret seg. Du spiser ikke lengre for å overleve; måltidene er blitt mer sosialt. Det handler om kultur, matglede og samvær. Utstyr som før bare fantes i restauranter er nå blitt tilgjengelig for alle, og dampovn og sous vide er de siste årene blitt like alminnelig som flatskjerm.

Soverommet skal være ditt eget, deilige budoar. Store, dramatiske sengegavler har lenge vært populært, og sengetøy og gardiner av god kvalitet, som lin eller egyptisk bomull, går aldri av moten. Soverommet er ikke lengre noe som skal gjemmes. Det er et rom som skal vises frem, og mange steder står soveromsdøren alltid åpen. Mange søker inspirasjon fra eksklusive boutiquehotell, og ønsker seg flotte, dramatiske soverom med store senger, eksklusivt sengetøy og massevis av store, myke puter.

Trenger oppussingen å være dyrt?

Det enkle svaret er, nei. Oppussing trenger ikke være dyrt. Du kan komme langt med små grep. Litt maling kan gjøre underverker for et slitent kjøkken, nye fliser kan bringe badet til nye høyder og nytt gulv kan forvandle stuen din til en deilig, varm oase. Ser du på oppussing som oppgradering av boligen din, kan det til og med være penger å tjene på å pusse opp. Mange velger å pusse opp før de skal selge, og her kan det virkelig være penger å tjene. For selv om nordmenn er glade i å pusse opp, vil de aller fleste kjøpere ha innflyttingsklare boliger.

Trikset, hvis du velger å pusse opp før du selger, er å fikse det som enkelt og raskt lar seg ordne, samtidig som det blir godt lagt merke til. Et nytt strøk maling på veggen gjør at boligen framstår som lekker og presentabel, noen du normalt vil få igjen for når boligen skal selges. Rimelige kjøkkenfronter fra IKEA kan også gjøre underverker, og er som regel noe du vil få godt betalt for. Bor du i en eldre leilighet, kan det være lurt å oppgradere det elektriske anlegget. En elektriker vil kunne gjøre det for om lag 20 000 kroner og her vil du mest sannsynligvis få igjen pengene, og vel så det, når du selger.

Badet er det dyreste rommet å pusse opp, og det er ikke uvanlig at denne regningen kan komme på i overkant av 100 000 kroner. Det er derfor aldri noen god idé å pusse opp badet før du selger. Bruk heller pengene på å pusse opp badet i den nye boligen din.

Oppussing er en folkesport

Hvert eneste år setter nesten halvparten av oss i gang med et større eller mindre oppussings-prosjekt, og mesteparten av arbeidet gjør vi selv. Selv om både kvinner og menn er delaktige i oppussingen er det fortsatt sånn at kvinner er mest opptatt av utseende og design, mens mennene fokuserer mest på pris og kvalitet.

Når du pusser opp er det mange feller du kan gå i, det kan derfor være lurt å forsøke å unngå noen av de vanligste oppussingstabbene:

Overlat våtrom og alt det elektriske til ekspertene. Selv om vi er veldig glad i å gjøre ting selv, finnes det oppgaver som bør utføres av profesjonelle. Dette gjelder spesielt våtrom og det elektriske anlegget. Husk at over 40 % av alle branner startet i det elektriske anlegget, og skulle uhellet være ute, stiller forsikringsselskapene krav om at arbeidet skal være utført etter gjeldende lover og forskrifter. Er det du som har gjort feilen, kan tabben komme til å koste deg dyrt.

Ikke la deg blende av trender. Husk at det er hjemmet ditt du pusser opp. Du skal bo og trives der, gjerne i flere år. Trender forsvinner, så velg heller farger og interiør du liker og som gjør deg glad. Trenger du inspirasjon, så søk etter klassikerne fremfor trendene.

Belysning, belysning, belysning. Her blir det syndet mye, og på samme måte som god belysning kan øke trivselen, kan dårlig belysning langt på vei ødelegge et rom. Tenk over hvordan rommet skal brukes, og hva som trenger belysning. Ønsker du for eksempel lys i kjøkkenskapene. Husk god belysning over kjøkkenbenken. På badet kan det være lurt å ha flere alternativ, sånn at du kan velge mye lys når du skal sminke deg, og dempe belysningen litt før du går i dusjen.

Husk å lage nok plass til oppbevaring. Alle som bor i leilighet vet hvor verdifull god oppbevaringsplass er. Det er lett å glemme, så husk å planlegge gode oppbevaringsløsninger før du går i gang med oppussingen.