Belysning til hjemmet

Riktig belysning til hjemmet er viktig for trivselen. I Norge er det desto enda viktigere når vintermørket kommet. Lys har en stor påvirkning på humøret vårt og når dagslyset bli svakere mot høsten og vinteren er det lurt å sikre seg god belysning.

Men det er ikke bare i de mørke årstidene vi trenger riktige lamper og pærer. Mange tilbringer mye tid inne og en del av oss jobber også hjemme. Enten du har hjemmekontor eller liker å sitte i kjøkkenet eller stua for å få unna arbeid så er god belysning viktig. Det er best å sikre seg så mye dagslys som mulig, men hvis hjemmet ditt har dårlig solforhold eller få vinduer så er en tur til lampebutikk lurt. Lampemesteren.no har et fint utvalg av lamper som er både energisparende og har flott design.

Gode tips for lyssetting

Før du går til innkjøp av nye taklamper og gulvlamper bør du se an rommets proporsjoner. Legg merke til hvordan dagslyset strømmer inn fra vinduer og finn hvor de mørke stedene er. Det er ikke nødvendig å lyse opp deler av rommet som allerede blir belyst. Bruk heller de største lampene der dagslyset ikke strekker til.

Noen liker å gå for sterke lamper som lyser voldsomt opp rommet. Da slipper man også flere lamper, men er dette så lurt da? Hvis du har lamper som lyser direkte mot deg kan det føles altfor sterk og ubehagelig. Mild belysning som er indirekte er mye bedre og mildere mot øynene. Mange lamper har også pærer som du kan justere lysstyrken på, og hvis du går for spotlys er det definitivt lurt å få med seg en dimmer. Vær også obs på at lampene som står utstilt i lampebutikken vil naturligvis oppføre seg annerledes hjemme hos deg.

Lys opp interiøret

God belysning gjør hjemmet mer koselig og innbydende. Men lys kan også brukes til fremheve interiøret, og spesielt ting som betyr mye for deg. Dette skaper et personlig inntrykk og gjør hjemmet ditt mer intimt. Altfor sterke lamper eller feilplassering av lyskilder kan faktisk gjøre personlige gjenstander som suvenirer fra reiser eller malerier usynlige. Dette skyldes at øynene våre, naturlig nok, følger lyset det er sterkest. Ulike lamper har ulike bruksmåter, og dessuten har ulike pærer forskjellige varmetoner og lysstyrke. Å skape en riktig lyssetting i hjemmet er en kunst, og noe du bør eksperimentere deg frem til for å få til riktig.

Lys i kjøkkenet

Har du opplevd at klær du prøver i klesbutikken ser annerledes ut når du kommer hjem? Dette skyldes blant annet at fargetemperaturen i butikker kan være annerledes enn lyset i hjemme eller selv i dagslyset. Dette har en stor betydning for kjøkkenet og matlagingen. Hvis kjøkkenet ditt har lys med en ugunstig fargetemperatur, og det er i tillegg dårlig lyssetting så kan faktisk maten se dårlig ut. Kjøtt kan fort se gufset ut hvis lyset ikke er riktig. Dette er naturligvis ikke ideelt når du har gjester på besøk, ettersom du vil at maten skal helst se appetittlig ut. Ha alltid lyssettingen i bakhodet når du planlegger hvordan kjøkkeninteriøret skal ut se. Mange nettbutikk har egne programvarer som du kan tegne opp kjøkkeninteriøret så det blir lettere å forestille seg kjøkkenet. wwww.nettoline.no har gode løsninger for planlegging av kjøkkeninteriør.

Velg lys etter interiøret

Lys bør velges i samspill med fargene og interiøret i kjøkkenet. Leiligheter med åpne kjøkkenløsninger bør ha lys som kan dimmes. Da leder du oppmerksomheten bort fra kjøkkenet når den ikke er i bruk, men samtidig så ligger ikke kjøkkenet i mørket. Lys kan skape naturlige soner i hjemmet ditt, selv om du ikke har så mange skiller mellom rommene. Hvis du har et kjøkken med mange overskap og underskap finnes det gode kjøkkeninteriør med lamper. Da lyses innholdet i skaper opp og det blir lettere for deg og dine gjester finne det de trenger.

Lys til mørke og lyse flater

Materialvalget i kjøkkenet har mye å si for lyssettingen. Hvis du har en benkeplate av natureik eller granitt med fint mønster, kan du fremheve detaljene ved å rette lyset mot benkeplaten. Dette er også funksjonelt ettersom det er her mange kutter og skjærer ingredienser til måltidene sine. Bare vær obs på at enkelte benkeplater kan reflektere lyset sterkt tilbake og skape gjenskinn. Noe som kan være forstyrrende. Men hvis du vil lede oppmerksomheten på visse deler i kjøkkenet, slik som vakre utskårne fliser. Så kan du med fordel rette lyset mot dem.

Gjennomtenkt, men fleksibel lysløsning

Valget av lamper vil naturligvis være avhengig av dine behov, men også hva som er mulig for hjemmet ditt. Hvis du har et høyt tak kan en stor lysekrone være et fint midtpunkt og samtidig lyse opp hele rommet. Men hvis du er på utkikk etter lys til et rom med skråtak kan en gulvlampe være en bedre løsning. Vegglamper er også mer fleksibelt i forhold til plassering, ettersom de er mindre og mange av dem kan lett justere lysretningen.

Lysplassering

Hvis du synes lyset er for sterkt kan du prøve ulike skjermer til lampene. Lampeskjermer kan utgjøre en stor forskjell for både lysstyrken og fargetemperaturen. Lampeskjermer kommer i ulike materialer som glass, metall, plast og stoff. Så husk å være påpasselig med å velge lampeskjermer som står i stil med resten av hjemmet ditt. Dersom du har lamper som er for sterke eller tiltrekker seg for mye oppmerksomhet, kan du plassere dem litt annerledes. Du skaper en mildere lyssetting hvis du plasser f.eks. en gulvlampe bak møbler, planter eller pynt.

Det kan også være en god ide å blande ulike typer lys. Stemningslys som gjerne er spotter i taket kan med fordel komplementeres med oppgavebelysning og effektbelysning. Bare sørg for at de får sine egne lyssoner og ikke konkurrerer med hverandre. F.eks. oppgavebelysning passer for områder der du skal f.eks. lese eller skrive, mens effektbelysning kan brukes til å fremheve gjenstander og malerier i hjemmet. Sist, men ikke minst vær obs på at mye belysning kan gjøre rom fort varme. Så gå heller for led-pærer som både varer lengre og avgir mindre varme hvis du ikke hever temperaturen.