Australsk inspirasjon til boligen din

Australsk interiør kjennetegnes med mye lys, naturlige materialer og nøytral fargepalett. Australierne finner inspirasjon fra miljøet og naturen i landet, og ønsker gjerne å inkorporere dette i hjemmet – altså å ha en glidende overgang mellom inne og ute.  

Hva kjennetegner australsk interiørdesign?

Hvis man skal beskrive australsk stil med tre ord, vil det være avslappet, åpen og morsom. Australsk interiør har et avslappet, tidløst, personlig, sofistikert og karakteristisk utseende. Australierne omfavner åpen planløsning med mye “space” og luft, og tar inn naturen, ved å bruke farger og materialer man finner utendørs, og gjøre overgangen mellom ute og inne så liten som mulig ved å bruke store vinduer og dører.

Målet med et australsk hjem er å gjøre det uanstrengt, naturlig, hyggelig og lyst. For å oppnå hygge og kos benytter australierne seg av lag-på-lag-teknikken, men uten at det ser rotete ut eller er for mange ting i et rom. I motsetning til den amerikanske stilen, benytter ikke australierne seg av draperte gardiner og materialer, men heller forskjellige teksturer, mønstre og farger, men ikke i for stor grad. Australiere foretrekker en nøytral fargepalett i hjemmene sine, gjerne med farger fra naturen, også ha ét objekt som kontrast, enten det er en sofa eller et bilde.

Australiere er utrolig stolt av naturen sin, noe som gjenspeiles i fargepaletten og pynten i australske hjem. Fargevalgene går i naturlige jordfarger, slik som hvitt, beige, brunt, grått og blått. Naturen brukes også som pynt, i form av bilder av stender, kurver eller bordpynt hentet fra naturen.

For at interiøret ikke skal bli for romantisk eller shabby chic, brukes det skarpe kanter og moderne design på både møbler og pynt – på den måte kombineres rolige farger med skarpt design, som sammen gjør hjemmet komfortabelt, men moderne og estetisk flott.

Hvilke materialer brukes?

Materialer som bomull, ull, lin og tømmer blir brukt i stor grad, da de er slitesterke og har en naturlig følelse og assosiasjon. De skaper en “rå komfort”. Tømmer blir brukt i stor grad på gulv fordi det er slitesterkt og kan tåle å bli brukt, samtidig som det skaper en glidende overgang mellom ute og inne, og det er flott å se på. Det blir også ofte brukt store tepper for  å mykne det harde uttrykket tømmergulv kan gi, men også for å få inn litt tekstur og farger. Nettopp dette er viktig for australierne – nemlig å skape en balanse mellom estetikk, bruk og komfort.

Det det menes med å bringe ute og inne sammen, er å omfavne naturlige materialer og farger, og omfavne lyset. Det blir brukt mye tømmer, både som gulv og til møbler, og rommene blir ofte innredet med fokus på å maksimere inntaket av lys, i form av store vinduer, og gjerne takvinduer.

Tømmer blir brukt på møbler; for eksempel et tømmerbord er et flott midtpunkt i hjemmet. Det er estetisk vakkert og skaper en sammenheng med naturen, men tåler også å bli brukt.

Det er også viktig for australierne å beholde det personlige preget på hjemmet, slik at det ikke blir for katalog-aktig, og for at man skal kunne trives i mange år fremover. Man kan inkorporere hjemmelagde ting eller personlige bilder for å gjøre rommene mer personlig, og for å gjøre huset mer koselig og hjemlig.

Hvordan skape den australske stilen i norske hjem

Den australske stilen ligner på mange måter den nordiske. De bruker begge lyse farger og har en ganske minimalistisk innredning. Den australske bruken av naturlige materialer, slik som tømmer i interiøret, har blitt mer og mer populært i norske hjem, og de lyse tonene har “alltid” vært en hit. Dog er nok australierne bedre på å kombinere myke elementer med de litt hardere og skarpere, enn det vi nordmenn er – for oss er det ofte enten eller. Australierne er nok ofte flinkere på å bruke noen kontrastfylte elementer, i form av dekor eller ett møbel i en sterk farge, for å “spice” opp interiøret litt – vi nordmenn er veldig glad i farger i samme nyanse og som harmonerer. Dette er noe vi skal lære oss å ikke være redd for, for om det blir gjort riktig, er det utrolig flott.

Jysk er et eksempel på en butikk som har både myke og skarpe møbler, som likevel komplimenterer hverandre. Et godt tips er å bruke møbler som er kontrastfylte i design, men som harmonerer i palett, på denne måten får du et rom som er estetisk tiltalende, men også spennende.

Hvis du ønsker å oppleve australia og se deres interiørstil med egen øyne, tilbyr Benns turer hvor du kan kombinere kultur med arkitektur og  design.