3 gode, og solide, smørbrød du bør ha på repertoaret!

Og du trenger selvsagt ikke spise denne type måltid på ettermiddagen eller tidlig på kvelden, for all erfaring tilsier at andre tidspunkt på dagen er vel så gode for denne type mat. Som for eksempel midt på natten når en våkner opp fordi magen rumler, eller når en triller hjem etter en fuktig tur på byen.

Dypt umoralsk

For det er vel kanskje aller helst ved slike anledninger at sulten kommer, nesten bokstavelig, som en tyv om natten. Og det passer egentlig bra å bruke ordet «tyv» her, for hele denne prosessen med å lage seg et smørbrød midt på natten har jo unektelig noe dypt umoralsk med seg.

Kanskje det har noe med at en spiser på et tidspunkt en overhodet ikke burde innta noen karbohydrater eller proteiner? Eller kanskje har det også med at denne type måltid har en tendens til å gå helt over styr rent kalorimessig? Det hjelper selvsagt heller ikke at måltidet ofte inntas midt på natten, for i mørket er som kjent alle ulver grå. Men uansett handler det om å hoppe i det. Godta sulten som oppstår og la deg rive med.

Alltid beredt!

Her er det selvsagt utrolig viktig å ha et kjøleskap som er klar for denne type geriljavirksomhet. Det er viktig å ha diverse matvarer i huset. Et godt brød er essensielt, og det er også flere typer gode oster, skinker og annet kjøttpålegg, godt smør og, ikke minst, en rekke flasker med sauser og condiments av alle slag. Da er du klar for å trykke fram et herlig smørbrødmåltid når som helst.

Glem ikke at all slags restemat er et gode, som for eksempel en grillkylling, bakt kalkun, svinestek, oksestek, eller kanskje rett og slett kjøttkaker? Faktisk kan en si at mye er gjort om du har denne type ammunisjon i skapet, for egentlig trenger du ikke engang en oppskrift, men bare litt rumlende inspirasjon samt en stå-på-vilje.

Stekepanne, ovn eller naturelle?

Om du velger å improvisere, bør du i det minste prøve å samle tankene litt om hvilken metode du ønsker å bruke. Dersom du går for et ostesmørbrød skal du være klar over at dette blir mye bedre stekt i panne enn i en ovn. Selv om det aller beste er en kombinasjon.

Ta to skiver og smør dem på begge sider. Legg dem i en middels varm panne med smør. Ha revet ost over, helst en ost som smaker noe – som en god gruyere, og ha over. Det er alltid best med revet ost da den vil smelte mye bedre. Noen liker til og med å blande i en eggeplomme for mer smak, kanskje også med et par dråper Worcestershire-saus, eller til og med noen dråper Tabasco. Glem selvsagt heller ikke salt og pepper.

Ostesmørbrød deluxe

Dersom du utelukkende vil ha ost, holder dette, men i og med at du sannsynligvis står alene på kjøkkenet, midt på natten, og det ikke er fare for at noen ser deg, kan du jo ha på litt andre animalske proteiner, som for eksempel kjøtt. «Man tager hvad man haver», som en sier i syden. Dette er ganske intuitivt.

Noen liker da også å bruke grønnsaker som løk, men da bør en snitte den tynt. Sylteagurker er alltid godt. Glem ikke å ha et lag mes ost på toppen av kjøtt og grønnsaker, og så lukker du sandwichen. Stek i panne til ferdig.

Dersom du er virkelig frekk kan du lage deg en hvit saus, ha smørbrødet på et stekefat, og napere det med sausen. Og om sulten er stor har du selvsagt ytterligere revet ost i sausen. Om du vil kan du videre ha et speilegg på toppen, og dermed kan du kalle smørbrødet ditt en variant av en «croque madame». Her er tre andre, mer klassiske, smørbrødtips!

3. BLT

Dette er for mange selve kongen av smørbrød, og de tre bokstavene står for bacon, «lettuce» og «tomato». Mange pøser nok på med for mye bacon, men tenk mer på at baconet er en del av det hele. Tomatene er utrolig viktige for dette smørbrødet, så velg helst de mest modne tomatene du finner. Stek bacon til det er passe sprøtt, og ha salat, tomat og bacon mellom to skiver. Om du vil kan du riste skivene i en stekepanne med smør!

2. Egg og majones

Nam, nam. Dette er et inderlig mykt og godt smørbrød. Salt og proteinrikt, uendelig smaksrikt og, ikke minst, utrolig enkelt å lage. Det viktigste å huske på er å koke eggene på rett måte, det vil si at de ikke må bli for harde. Et vanlig egg trenger ca. fem minutter for å bli bløtkokt og ti minutter for å blir hardkokt. For at eggehviten skal sette seg og plommen fremdeles være noe myk prøv syv og et halvt til åtte minutter.

Men dette er også avhengig av størrelsen på egget. Et «vanlig» egg er omlagt 56 gram. Er eggene dine mye større trenger de noe mer koketid. Kok opp vann, og når det koker har du i eggene. Ta dem ut lynkjapt, og ha i iskaldt vann. Og med dette er halve jobben gjort. Skrell eggene, ha i en skål sammen med en god majones, og bland med en visp. Om eggene er for harde kan du selvsagt kutte dem opp på forhånd. Smal til med salt, pepper og litt syre – enten eddik eller sitronsaft. Legg mellom to skiver!

1. Roast Beef

Dette krever at du har noe restemat av kjøtt i skapet. Aller helst roast beef, men du kan selvsagt bruke det samme prinsippet med all slags kjøtt som svinestek, kylling, etc. Har du pastrami i skapet har du ingenting å klage over. Skjær kjøttet i tykke skiver. Ha rikelig på en skive som er smurt med god sennep. Legg sylteagurk over, krydre med salt og pepper, og lukk igjen smørbrødet. Yes! Yes! Yes! Var det ikke det Meg Ryan sa i den berømte orgasme-scenen fra filmen «Da han møtte henne» som var tatt opp på New Yorks beste deli for pastrami- og roast beef smørbrød, nemlig Katz?